Ζήρεια ή Κυλλήνη

zhreia korufh

Ζήρεια ή Κυλλήνη

Το δεύτερο σε ύψος όρος της Πελοποννήσου μετά τον Ταΰγετο βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νομού Κορινθίας, με υψόμετρο 2376 μέτρα. Το ορεινό αυτό συγκρότημα έχει αρκετές κορυφές. Έχει δύο βασικούς βραχίονες τη Μεγάλη και Μικρή Ζήρεια με την μορφή Υ. οι απολήξεις του όρους φτάνουν ως την παράλια ζώνη του Κορινθιακού κόλπου. Οι δύο βραχίονες σχηματίζουν στην ένωση τους την βαθιά χαράδρα Φλαμπουρίτσα από την οποία πηγάζει ο ποταμός Σύθας. Ο δυτικός βραχίονας έχει υψόμετρο 2376 στην ψηλότερη κορυφή (Ψηλή Κορυφή ή Ζήρεια ή Μεγάλη Ζήρεια). Και συγκροτείται από άλλες όπως Προφήτης Ηλίας 2287, Κόκκινος Βράχος 2168 και άλλες

Ανατολικά βρίσκεται η Μικρή Ζήρεια και έχουμε τις κορυφές Χιόνι 2117, Ντούσιας 2086, Παρογκα 2032, Τσούμα 2012, Ζούμπι 1816μ.

Η ονομασία Κυλλήνη προέρχεται από το «κύλλος (=λάκκα) και η ονομασία Ζήρεια προέρχεται από τη σλάβικη λέξη «ζήρι» που σημαίνει βελανίδι. Υπάρχουν δύο ορειβατικά καταφύγια και ένα μικρό χιονοδρομικό, αθλητικό κέντρο.

Δύο από τα τρία άκρα του Υ συνδέουν τη Ζήρεια με τα γειτονικά βουνά του Ολίγυρτου και του Σαραντάπηχου.

 Μυθολογία

Στην Κυλλήνη κατά μια εκδοχή του μύθου βρίσκεται κάποια στιγμή ο Θηβαίος Τειρεσίας δύο φίδια να ζευγαρώνουν. Τραυματίζει το θηλυκό και αμέσως μεταμορφώνεται σε γυναίκα. Επτά χρόνια αργότερα συμβουλεύεται τον Απόλλωνα. Τον βοηθά να ξαναβρεί τα φίδια και χτυπώντας το αρσενικό αυτή τη φορά ξαναγίνεται άντρας.

Λόγω αυτής της εμπειρίας του και λόγω μιας διαφωνίας του Δία και της Ήρας καλείται να πει τη γνώμη του για το πιο από τα δύο φύλλα απολαμβάνει περισσότερο τον έρωτα. Αμέσως απαντάει ο Τειρεσίας πως αν η ευχαρίστηση χωρίζεται στα 10 ο άνδρας απολαμβάνει το ένα δέκατο και η γυναίκα τα εννέα δέκατα.

Η Ήρα θυμωμένη από την απάντηση για την αποκάλυψη αυτού του μυστικού τυφλώνει τον Τειρεσία και ο Δίας για αποζημίωση του παραχωρεί το χάρισμα της προφητείας.

Απόκρυψη Αναλυτικού κειμένου

 

photos1 xartis1  video1  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κύλιση στην Αρχή