Θροφαρί

throfari-02

Σύµφωνα µε την παράδοση, το χωριό πήρε την ονοµασία Θροφαρί επειδή στην περιοχή υπήρχε πολύ τροφή για τα κοπάδια των βοσκών από το Κληµέντι, οι οποίοι τα ‘ φερναν εκεί για καλύτερη βοσκή. Το χωριό παλιά ήταν χτισµένο πιο κάτω, στην περιοχή που βρέθηκαν ερείπια του ναού του Αγίου Νικολάου. Το Θροφαρί δηµιουργήθηκε µετά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό. Η εκκλησία του χωριού, η Αγία Μαρίνα χτίστηκε περίπου το 1870. Υπάρχουν τα ερείπια των εξωκλησιών Άγιος Αλέξανδρος και Αϊ Λιά που πρέπει να είναι παλαιότερα χτίσµατα. Σήµερα υπάρχει το εξωκλήσι του Αγίου Ταξιάρχη εκεί που βρίσκεται και το νεκροταφείο του χωριού.

Τα χρόνια εκείνα οι κάτοικοι ασχολούνταν αποκλειστικά µε την κτηνοτροφία. Σήµερα το χωριό παράγει λάδι, σταφίδα, σουλτανίνα και επιτραπέζια σταφύλια. Στην απογραφή του 1879 το Θροφαρί το κατοικούσαν 114 κάτοικοι.

Το Θροφαρί είναι ένα πανέµορφο χωριό µε καταπληκτική θέα προς τον Κορινθιακό και πολύ καλό κλίµα, ιδανικό για παραθερισµό. Οι κάτοικοι είναι ευγενείς, φιλόξενοι και ιδιαίτερα εργατικοί. Από τις παλιές οικογένειες του χωριού είναι η οικογένεια Βλαχογιάννη. Ο Ντίνος Βλαχογιάννης (1910-1998), σπουδαίος ποιητής, κριτικός και πεζογράφος, λάτρεψε στην κυριολεξία τον τόπο της καταγωγής του.

 

 

photos1 xartis1    


 

 

 

Κύλιση στην Αρχή