Μεσαία Τρίκαλα

mesaia trikala-01

Είναι ένα πανέµορφο χωριό µε εξαιρετικό κλίµα και πανοραµατική θέα. Ήταν πάντα στη “σκιά” της Άνω συνοικίας, και οι αρχοντικές οικογένειες της Μεσαίας συνοικίας, όπως: Ζούζουλα, Κακριδή, Τσαλδάρη, Ιωάννου, ήταν κατά κάποιο τρόπο αντίπαλες των ισχυρών Νοταραίων, Δασαίων κλπ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτές οι οικογένειες δεν κατέβηκαν µετά την απελευθέρωση στο Ξυλόκαστρο, αλλά προτίµησαν τη Συκιά.

Την εποχή της Τουρκοκρατίας είχε ανεπτυγµένη κτηνοτροφία. Προπολεµικά είχε αρκετό τουρισµό. Το 1935 χτίστηκε το ξενοδοχείο η “Ζήρεια” των αδελφών Πάγκαλου. Το µονοθέσιο σχολείο του χωριού ιδρύθηκε το 1900. Πολιούχος της συνοικίας είναι η “Μεταµόρφωση του Σωτήρος”. Στο ναό υπάρχει η εικόνα του Προδρόµου, αρίστης τέχνης, την οποία ιστόρησε ο αγιογράφος Πέτρος Βάλβης το 1816. Άλλες εκκλησίες είναι του αγίου Τρύφωνα, το εξωκλήσι του αγίου Ιωάννη και η παµπάλαια µονή της Παναγίας.

Φηµισµένο είναι το πανηγύρι του χωριού που γίνεται στις 6 Αυγούστου, γιορτή της Μεταµορφώσεως του Σωτήρος. Ο χορός και τα τραγούδια αρχίζουν από την παραµονή το βράδυ και κρατάνε όλη την ηµέρα της γιορτής µέχρι το πρωί της εποµένης. Παρουσιάζει µεγάλη τουριστική κίνηση το χειµώνα.

 

 

photos1 xartis1    

 

Κύλιση στην Αρχή