Άνω Τρίκαλα

anw trikala-01

Το συγκεκριµένο χωριό ήταν η έδρα της αρχοντικής οικογένειας των Νοταράδων που εγκαταστάθηκαν στα Τρίκαλα στις αρχές του 16ου αιώνα. Ήταν πλούσιο χωριό και εκτός των Νοταράδων κατοικούσαν εκεί και άλλες επιφανείς οικογένειες, όπως των Δασαίων, Φραντζή, Πετρουτσοπουλαίων, Παστρικουλαίων, Κυρνικολαίων κ.α. Λεγόταν και «αρχοντοµαχαλάς».

Την εποχή της Τουρκοκρατίας είχε ψηλούς πύργους µε σιδερένιες πόρτες και πολλές όµορφες οικοδοµές από τις οποίες σήµερα ελάχιστες υπάρχουν για να θυµίζουν το µεγαλείο των Τρικάλων.

Σώζεται ο παµπάλαιος πύργος των Νοταραίων και το ερειπωµένο αρχοντικό των Δασαίων, στην πόρτα του οποίου υπάρχει επιγραφή «1806 Μαΐου 1, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΩΛΙΩΤΗ ΟΥΤΟΣ Ο ΟΙΚΟΣ ΕΚΤΙΣΘΗ». Υπήρχαν επίσης το πυργόσπιτο του Βεργιανίτη και του Λυκούργου Φραντζή. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο πολιούχος του χωριού. Πότε χτίστηκε δεν γνωρίζουµε. Το 1805, οι Νοταραίοι ανακαίνισαν το ναό. Οι µικρές εικόνες του τέµπλου είναι προσφορά του Πανούτσου Νοταρά. Έξω από το ναό υπάρχει ο τάφος του Ανδρέα Νοταρά (1810- 1893) στον οποίο είναι χαραγµένη η επιγραφή «Α.Σ. Νοταράς, Υπασπιστής Όθωνος, Υπουργός και Βουλευτής Κορινθίας».

Διαβάστε περισσότερα

   

 

photos1 xartis1 video1  

 

Κύλιση στην Αρχή